thinkpads.com Support Community Forum Index Bill Morrow's thinkpads.com Open Forum - The Original Thinkpad Support Forum
Follow ThinkpadsForum on Twitter
 Support this forum, shop at newmodeus.com
 Support the forum, shop at newmodeus.com
System backups occur about 7:00 am EDT and last about 10 minutes. This will slow performance. RSS feeds have been added to the forum.
Donate if you wish to:
bill at thinkpads dot com

It is currently Thu Aug 28, 2014 4:04 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat Aug 04, 2012 1:09 pm 
Offline

Joined: Sun May 14, 2006 2:29 pm
Posts: 14
I have a Thinkpad A30p (1.2/1GB/320GB) system. I have a PATA ultrabay adapter as well as a SATA ultrabay adapter. These caddies work just fine in either ultrabay, as well as in my Dock II ultrabay, but I can't get the machine to boot with both the caddies in the laptop ultrabays at the same time. For some reason it won't read all 3 hard drives(doesn't matter which side the caddy either is in).

The caddies are not IBM branded caddies.

Has anyone else run into this issue? I've google'd around but can't seem to figure it out.

Also, I am running Linux, & haven't managed to get the hotswap to work, so I'm not sure if that would work once the machine is booted.

Thanx


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Aug 04, 2012 1:35 pm 
Offline
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder

Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Posts: 12428
Location: Albrightsville, Pennsylvania
I've had issues with aftermarket adapters in my A31p units, some of them prevented the laptop from booting altogether.

Have you tried playing with PM/SM settings in BIOS to get the unit to boot from one of the UltraBay drives?

_________________
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your friendly retired FlexView farmer)

Collecting SSDI: A31p, T42p

Abused daily: T60, T61, R60F, R500F

For sale: T61p (4:3), T420, T601 QXGA


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Aug 05, 2012 4:26 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Fri Dec 04, 2009 1:49 pm
Posts: 595
Location: Aalborg, Denmark
I had the same issue with my A30, but fixed it by looking in to jumper settings for the individual drives (master, slave etc.).
The SATA drive will have no such thing though, so it might have to sit in a particular slot in order to avoid a conflict with the internal HDD.

I think I remember that if a SATA drive is put in the ultrabay slot that shares an IDE channel with the internal drive, both drives will want to be master unless one of the drives is set to slave, since the SATA drive has no jumpers for this, the internal drive has to be slave, not ideal, so use the bay that doesn't share the an IDE channel with another drive, can't remember which.

As for the IDE ultrabay drive, set it as slave and the internal drive as master, and let them share an IDE channel.

_________________

In service: W510, T43p 15"
Extras: T43p 14.1", A30, X20, 570
Misc: T510, T61p 15.4"
Past: T500, R51 14.1", T41, R50p, G40, T22, A21m, 390, 380


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Aug 05, 2012 5:48 pm 
Offline

Joined: Sun May 14, 2006 2:29 pm
Posts: 14
Adda wrote:
I had the same issue with my A30, but fixed it by looking in to jumper settings for the individual drives (master, slave etc.).
The SATA drive will have no such thing though, so it might have to sit in a particular slot in order to avoid a conflict with the internal HDD.

I think I remember that if a SATA drive is put in the ultrabay slot that shares an IDE channel with the internal drive, both drives will want to be master unless one of the drives is set to slave, since the SATA drive has no jumpers for this, the internal drive has to be slave, not ideal, so use the bay that doesn't share the an IDE channel with another drive, can't remember which.

As for the IDE ultrabay drive, set it as slave and the internal drive as master, and let them share an IDE channel.


Interesting. I think you may be on to something. I need to figure out how many actual IDE controllers are in the system.

Right now, I have a DVD Burner in the left bay & an IDE drive in the PATA caddy in the right bay. The IDE Drive is a master, & IIRC, the DVD Burner would also be a master. However, the DVD Drive could be using Cable Select instead.......


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Aug 05, 2012 6:24 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Fri Dec 04, 2009 1:49 pm
Posts: 595
Location: Aalborg, Denmark
larrystotler wrote:
Interesting. I think you may be on to something. I need to figure out how many actual IDE controllers are in the system.

Right now, I have a DVD Burner in the left bay & an IDE drive in the PATA caddy in the right bay. The IDE Drive is a master, & IIRC, the DVD Burner would also be a master. However, the DVD Drive could be using Cable Select instead.......


Yes the DVD Burner is probably set to cable select and the same for the internal drive, but who knows.
Most of the laptop drives I have dealt with had no jumpers attached, so they would work in cable select mode.

There are two IDE channels in the A30, they take two drives each, but only three are in use, the last one might be accessible through the docking port.

_________________

In service: W510, T43p 15"
Extras: T43p 14.1", A30, X20, 570
Misc: T510, T61p 15.4"
Past: T500, R51 14.1", T41, R50p, G40, T22, A21m, 390, 380


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Aug 11, 2012 12:34 am 
Offline

Joined: Sun May 14, 2006 2:29 pm
Posts: 14
Adda wrote:
Yes the DVD Burner is probably set to cable select and the same for the internal drive, but who knows.
Most of the laptop drives I have dealt with had no jumpers attached, so they would work in cable select mode.

There are two IDE channels in the A30, they take two drives each, but only three are in use, the last one might be accessible through the docking port.


Well, it now works. I have the PATA caddy in the left Ultrabay(the 2000) & the SATA Caddy in the right Ultrabay(the plus). Thanx for the tip. At least now it works!

The IDE drive in the PATA caddy is set to Slave. I haven't tried cable select yet(next on my list). However, with the IDE set to slave, it would not work at all in the right Ultrabay. I know the SATA works in either side, so I guess SATA does use cable select automatically. Now I need a second SATA adapter & 2 - 1TB drives. Talk about a portable movie server!

As for the docking port, AFAIK, it doesn't support a drive thorugh it. The Dock II that I have shows a Silicon Image PCI0648 Ultra66 controller built into it.

This machine is definately a huge upgrade over my A22p/. I have an A31p that needs a screen that I will have to test with this config at some point as well.

Its a shame no newer laptops have 2 drive bays like the A3x's.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Aug 11, 2012 3:30 pm 
Offline

Joined: Sun May 14, 2006 2:29 pm
Posts: 14
larrystotler wrote:
I know the SATA works in either side, so I guess SATA does use cable select automatically. Now I need a second SATA adapter & 2 - 1TB drives. Talk about a portable movie server!


Correction - The SATA drive wouldn't work in the left caddy until I changed the jumper on the internal drive to slave. Then it worked. So, the SATA drive must always be master. Not an issue really since I use Linux(it automatically uses device by name instead of letters).


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Aug 11, 2012 4:04 pm 
Offline
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder

Joined: Sun Aug 07, 2005 5:41 pm
Posts: 2669
Location: Paragould AR USA
larrystotler wrote:
Its a shame no newer laptops have 2 drive bays like the A3x's.
Amen, brother! AFAIK, there hasn't been anything quite like it since.

_________________
Collection = T500 - T400 - X61s - T61(14" WSXGA+) - T60p(UXGA) - X40 - T43p- T42p - A31P - A30P - 600E - 770


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group