thinkpads.com Support Community Forum Index Bill Morrow's thinkpads.com Open Forum - The Original Thinkpad Support Forum
Follow ThinkpadsForum on Twitter
 Support this forum, shop at newmodeus.com
 Support the forum, shop at newmodeus.com
System backups occur about 7:00 am EDT and last about 10 minutes. This will slow performance. RSS feeds have been added to the forum.
Donate if you wish to:
bill at thinkpads dot com

It is currently Thu Jul 31, 2014 8:29 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sun Jul 31, 2011 3:42 am 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Aug 27, 2007 1:58 pm
Posts: 53
Location: Lamma, Hong Kong
Recently my X24 won't boot up if it's not connected to AC power.
If I boot up when plugged in, and then disconnect, it will run on the battery.

The battery isn't new but has about an hour of life in it.

Could the CMOS battery be dead or too low?
Or what?

_________________
=== ThinkPad X24 2662-HH3 ===


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jul 31, 2011 7:06 am 
Offline
RBS10000
RBS10000

Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Posts: 13273
Location: Mt. Cobb, PA USA
In older TPs the CMOS battery seems to be more important apparently than in today's models.
Replace it, they are quite cheap.
Or reuse the wire harness and get a matching (thin)CR2016, (medium)CR2025 or (thick/standard)CR2032 battery (all 3V).

_________________
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Board Room for:
- LED-mods for the 15" T60/R60/R61
- SATA-mods for any T43/R52 with ATI GPU
- other Services


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jul 31, 2011 7:41 am 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Aug 27, 2007 1:58 pm
Posts: 53
Location: Lamma, Hong Kong
RealBlackStuff wrote:
In older TPs the CMOS battery seems to be more important apparently than in today's models.
Replace it, they are quite cheap.


It's not a problem to replace, if that's the most likely cause.
I'll get one next time I'm in the computer mall (other side of the city, so I don't get there often).

Is there any way to tell?
I have a multimeter, could check the voltage as it seems quite accessible.

_________________
=== ThinkPad X24 2662-HH3 ===


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jul 31, 2011 8:10 am 
Offline
RBS10000
RBS10000

Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Posts: 13273
Location: Mt. Cobb, PA USA
It's no guarantee that that is your problem, but I've come across similar situations a few times with older TPs.
You could also try another 16V IBM adapter (56W or 72W), before taking the thing apart to check fuses.

_________________
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Board Room for:
- LED-mods for the 15" T60/R60/R61
- SATA-mods for any T43/R52 with ATI GPU
- other Services


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jul 31, 2011 10:23 am 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Aug 27, 2007 1:58 pm
Posts: 53
Location: Lamma, Hong Kong
RealBlackStuff wrote:
It's no guarantee that that is your problem, but I've come across similar situations a few times with older TPs.
You could also try another 16V IBM adapter (56W or 72W), before taking the thing apart to check fuses.


Nothing wrong with the adapter, or the TP when it's plugged in.

But it will not boot -- completely dead -- when unplugged, despite the main battery being fully charged.

_________________
=== ThinkPad X24 2662-HH3 ===


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group