thinkpads.com Support Community Forum Index Bill Morrow's thinkpads.com Open Forum - The Original Thinkpad Support Forum
Follow ThinkpadsForum on Twitter
 Support this forum, shop at newmodeus.com
 Support the forum, shop at newmodeus.com
System backups occur about 7:00 am EDT and last about 10 minutes. This will slow performance. RSS feeds have been added to the forum.
Donate if you wish to:
bill at thinkpads dot com

It is currently Thu Aug 21, 2014 9:03 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ] 
Author Message
 Post subject: My new Machine!
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 5:40 pm 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Jul 18, 2011 7:59 pm
Posts: 54
Location: Savannah, Georgia
W520 4270CTO
Core i7 2960XM (Must have gotten the last one because it dropped off the site as an option the day after I placed the order.
4GB 1333Mhz (pulled and installed my own 4 x 4GB Kingston Hyper X 1866Mhz DIMMs)
320GB WD Black (pulled and installed my own Intel 520 Series 480GB SSD)
nVidea Quadro 2000M
1920x1080 Matte
Intel Ultimate-N 6300

_________________
X201: i5-560M, 8GB 1066Mhz, Intel 320, 300GB, Intel GMA, 1280x800
T410s: i5-540M, 8GB 1333Mhz, Intel X18-M 160GB/1TB, NVS 3100M, 1440x900
W520: i7-2960XM, 32GB 1600Mhz, Intel 520, 240GB/1TB, 2000M, 1920x1080
W700: QX-9300, 16GB 1333Mhz, Momentus XT 750GB RAID 0, FX 3700M, 1920x1200


Last edited by arty_harvy on Fri Mar 09, 2012 9:31 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 7:27 pm 
Offline
Freshman Member

Joined: Thu Feb 03, 2011 8:30 am
Posts: 80
Location: Toronto, Canada
:eek: :bow:

_________________
ThinkPads:
Eureka: X200s (7470-5HU), Arch Linux
Mirandra: T22 (Unknown), Arch Linux


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 7:57 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Sat Jun 19, 2004 8:40 pm
Posts: 833
Location: Pine Grove, PA
arty_harvy wrote:
W520 4270CTO
Core i7 2960XM (Must have gotten the last one because it dropped off the site as an option the day after I placed the order.
4GB 1333Mhz (pulled and installed my own 16GB Kingston Hyper X 1866Mhz DIMMs)
320GB WD Black (pulled and installed my own Intel 520 Series 480GB SSD)
nVidea Quadro 2000M
1920x1080 Matte
Intel Ultimate-N 6300


Very nice. just got a similar machine today (W520 w/ 2860QM) from work with 1000M, 8gb RAM and 160gb Intel SSD. Congrats!

_________________
Thinkpad T420 | Core i-5 2520M | 16gb RAM | 120gb Intel 520 SSD + 750gb 7200 RPM | 6300 N | Ubuntu 12.04 x64
Desktop: AMD FX-8350 (8 cores) | 32gb ECC RAM | 240gb Intel 530 SSD + 1tb 7200 RPM | Ubuntu 12.04 x64 | HP ZR24w
Previous Thinkpads: A21m, R40, X61, T410


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 8:14 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Mon Dec 12, 2011 9:00 am
Posts: 598
Location: United States
Very cool, I am very envious.

You almost got the best of everything that you could possibly put together in a computer. Why not 32GB ram?

Get tpfancontrol, set it on manual and 8, and then get IntelBurnTest, and tell us how many GFlops that thing can produce. Try it with and without hyperthreading enabled. Man o man do I ever wish I could have that machine for a day to test.

How is that sandforce 2281 Intel drive? Have you run any benchmarks with that? What are your WEI scores?

_________________
jayton4
Current models/upgrades:
R400 7439W1K- 8GB, Momentus XT 500GB, Intel 5300 WiFi
T410 2518X01- 8GB, Corsair Force GT 120GB
T410s 2901A3U- 8GB, Intel 6300 WiFi
T420s 4174PPU- 16GB, Intel 520-series 7mm 180GB & Crucial m4 mSATA 256GB, Intel 6300 WiFi
and a few classics in storage


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 9:16 pm 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Jul 18, 2011 7:59 pm
Posts: 54
Location: Savannah, Georgia
Cant find 32GB ram @ 1866Mhz... would be cool tho.
This is my first sata III HDD. Dont have much to compare it to. I do get the 40sec warm boot issue with it which leads me to believe that the issue is Sata III related.
I run TPFanControl on my T61p to keep the X9000 in check, but havn't seemed to need it yet on the W520.

_________________
X201: i5-560M, 8GB 1066Mhz, Intel 320, 300GB, Intel GMA, 1280x800
T410s: i5-540M, 8GB 1333Mhz, Intel X18-M 160GB/1TB, NVS 3100M, 1440x900
W520: i7-2960XM, 32GB 1600Mhz, Intel 520, 240GB/1TB, 2000M, 1920x1080
W700: QX-9300, 16GB 1333Mhz, Momentus XT 750GB RAID 0, FX 3700M, 1920x1200


Last edited by arty_harvy on Fri Mar 09, 2012 9:33 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Thu Mar 01, 2012 10:37 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Mon Dec 12, 2011 9:00 am
Posts: 598
Location: United States
I think your 1866MHz RAM might be running at 1600MHz.

Very awesome set up regardless.

_________________
jayton4
Current models/upgrades:
R400 7439W1K- 8GB, Momentus XT 500GB, Intel 5300 WiFi
T410 2518X01- 8GB, Corsair Force GT 120GB
T410s 2901A3U- 8GB, Intel 6300 WiFi
T420s 4174PPU- 16GB, Intel 520-series 7mm 180GB & Crucial m4 mSATA 256GB, Intel 6300 WiFi
and a few classics in storage


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Re: My new Machine!
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 6:35 am 
Offline

Joined: Mon Aug 29, 2011 3:09 am
Posts: 42
Location: Port Jefferson, NY
jayton4 wrote:
I think your 1866MHz RAM might be running at 1600MHz.

Very awesome set up regardless.


Why? Does the BIOS restrict RAM speed? My current i7-2820QM W520 has the 1600 MHz Hyper-X installed and runs like a charm. It will soon be going to a family member and I will be in the market for a new machine... Possibly an XM W520. (Or IB W530 perhaps?) Wondering if Lenovo overrides the SB capabilities?

Sent from my ADR6400L using Tapatalk


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 7:41 am 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Jul 18, 2011 7:59 pm
Posts: 54
Location: Savannah, Georgia
NEGATRON!!!! Ram is running @ 1866Mhz

My Intel Burn Test Results:

Processor: Intel(R) Core(TM) i7-2960XM CPU @ 2.70GHz
Clock Speed: 2.69 GHz
Active Physical Cores: 8
Total System Memory: 16337 MB

Stress Level: Standard (1024 MB)
Testing started on 3/2/2012 11:00:30
Time (s) Speed (GFlops) Result
[11:00:52] 13.673 65.3746 3.156799e-002
[11:01:14] 13.981 63.9376 3.156799e-002
[11:01:37] 14.396 62.0907 3.156799e-002
[11:01:59] 14.423 61.9742 3.156799e-002
[11:02:22] 14.460 61.8192 3.156799e-002
[11:02:45] 14.414 62.0161 3.156799e-002
[11:03:07] 14.402 62.0674 3.156799e-002
[11:03:30] 14.432 61.9379 3.156799e-002
[11:03:53] 14.474 61.7562 3.156799e-002
[11:04:15] 14.435 61.9254 3.156799e-002
Testing ended on 3/2/2012 11:04:15
Test Result: Success.

_________________
X201: i5-560M, 8GB 1066Mhz, Intel 320, 300GB, Intel GMA, 1280x800
T410s: i5-540M, 8GB 1333Mhz, Intel X18-M 160GB/1TB, NVS 3100M, 1440x900
W520: i7-2960XM, 32GB 1600Mhz, Intel 520, 240GB/1TB, 2000M, 1920x1080
W700: QX-9300, 16GB 1333Mhz, Momentus XT 750GB RAID 0, FX 3700M, 1920x1200


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Fri Mar 02, 2012 10:01 pm 
Offline
Sophomore Member

Joined: Mon Sep 10, 2007 7:50 am
Posts: 148
Location: Houston & Buenos Aires
Sorry to bump in here with a few questions... if I configure a W520 with an i7-2860QM Processor (2.50 GHz, 8MB L3), what is the max amount of RAM it will handle...? Also, Im reading here that RAM for this machine can go as fast as 1866Mhz, is it therefore possible to configure this machine with the mentioned CPU with 32GB 1866Mhz chips...?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Sat Mar 03, 2012 9:26 am 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Jul 18, 2011 7:59 pm
Posts: 54
Location: Savannah, Georgia
Yes, The W520 supports both 32GB RAM, and also 1866Mhz. But I have yet to see any 8GB DIMMs for a laptop, that clock @ 1866Mhz.

_________________
X201: i5-560M, 8GB 1066Mhz, Intel 320, 300GB, Intel GMA, 1280x800
T410s: i5-540M, 8GB 1333Mhz, Intel X18-M 160GB/1TB, NVS 3100M, 1440x900
W520: i7-2960XM, 32GB 1600Mhz, Intel 520, 240GB/1TB, 2000M, 1920x1080
W700: QX-9300, 16GB 1333Mhz, Momentus XT 750GB RAID 0, FX 3700M, 1920x1200


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Sat Mar 03, 2012 12:20 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Mon Dec 12, 2011 9:00 am
Posts: 598
Location: United States
arty_harvy wrote:
NEGATRON!!!! Ram is running @ 1866Mhz

My Intel Burn Test Results:

Processor: Intel(R) Core(TM) i7-2960XM CPU @ 2.70GHz
Clock Speed: 2.69 GHz
Active Physical Cores: 8
Total System Memory: 16337 MB

Stress Level: Standard (1024 MB)
Testing started on 3/2/2012 11:00:30
Time (s) Speed (GFlops) Result
[11:00:52] 13.673 65.3746 3.156799e-002
[11:01:14] 13.981 63.9376 3.156799e-002
[11:01:37] 14.396 62.0907 3.156799e-002
[11:01:59] 14.423 61.9742 3.156799e-002
[11:02:22] 14.460 61.8192 3.156799e-002
[11:02:45] 14.414 62.0161 3.156799e-002
[11:03:07] 14.402 62.0674 3.156799e-002
[11:03:30] 14.432 61.9379 3.156799e-002
[11:03:53] 14.474 61.7562 3.156799e-002
[11:04:15] 14.435 61.9254 3.156799e-002
Testing ended on 3/2/2012 11:04:15
Test Result: Success.



Wow! That is amazing numbers for a laptop! Hell, those would be amazing numbers even for a desktop.

_________________
jayton4
Current models/upgrades:
R400 7439W1K- 8GB, Momentus XT 500GB, Intel 5300 WiFi
T410 2518X01- 8GB, Corsair Force GT 120GB
T410s 2901A3U- 8GB, Intel 6300 WiFi
T420s 4174PPU- 16GB, Intel 520-series 7mm 180GB & Crucial m4 mSATA 256GB, Intel 6300 WiFi
and a few classics in storage


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Re: My new Machine!
PostPosted: Sat Mar 03, 2012 12:31 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Mon Dec 12, 2011 9:00 am
Posts: 598
Location: United States
WA2SI wrote:
Why? Does the BIOS restrict RAM speed? My current i7-2820QM W520 has the 1600 MHz Hyper-X installed and runs like a charm. It will soon be going to a family member and I will be in the market for a new machine... Possibly an XM W520. (Or IB W530 perhaps?) Wondering if Lenovo overrides the SB capabilities?

I suppose I must be wrong. I do not have a 2960XM to play with, and I was under the assumption that SB capabilities were only 1600MHz.

_________________
jayton4
Current models/upgrades:
R400 7439W1K- 8GB, Momentus XT 500GB, Intel 5300 WiFi
T410 2518X01- 8GB, Corsair Force GT 120GB
T410s 2901A3U- 8GB, Intel 6300 WiFi
T420s 4174PPU- 16GB, Intel 520-series 7mm 180GB & Crucial m4 mSATA 256GB, Intel 6300 WiFi
and a few classics in storage


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Sat Mar 03, 2012 7:30 pm 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Jul 18, 2011 7:59 pm
Posts: 54
Location: Savannah, Georgia
Quote:
Wow! That is amazing numbers for a laptop! Hell, those would be amazing numbers even for a desktop.


Thanks! I have never run this software before. My T61p scored only an average of 5 GFlops.

_________________
X201: i5-560M, 8GB 1066Mhz, Intel 320, 300GB, Intel GMA, 1280x800
T410s: i5-540M, 8GB 1333Mhz, Intel X18-M 160GB/1TB, NVS 3100M, 1440x900
W520: i7-2960XM, 32GB 1600Mhz, Intel 520, 240GB/1TB, 2000M, 1920x1080
W700: QX-9300, 16GB 1333Mhz, Momentus XT 750GB RAID 0, FX 3700M, 1920x1200


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Sat Mar 03, 2012 9:46 pm 
Offline
Sophomore Member

Joined: Mon Sep 10, 2007 7:50 am
Posts: 148
Location: Houston & Buenos Aires
arty_harvy wrote:
Yes, The W520 supports both 32GB RAM, and also 1866Mhz. But I have yet to see any 8GB DIMMs for a laptop, that clock @ 1866Mhz.


OK, so this means that its most probable that the best I can do (for now) would be to have 4 sticks of 8GB each that clock 1600MHz... would that be correct...?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Mon Mar 05, 2012 10:42 pm 
Offline
Freshman Member

Joined: Fri Jan 13, 2012 3:13 pm
Posts: 63
Location: Garden Grove, CA
arty_harvy wrote:
NEGATRON!!!! Ram is running @ 1866Mhz

My Intel Burn Test Results:

Processor: Intel(R) Core(TM) i7-2960XM CPU @ 2.70GHz
Clock Speed: 2.69 GHz
Active Physical Cores: 8
Total System Memory: 16337 MB

Stress Level: Standard (1024 MB)
Testing started on 3/2/2012 11:00:30
Time (s) Speed (GFlops) Result
[11:00:52] 13.673 65.3746 3.156799e-002
[11:01:14] 13.981 63.9376 3.156799e-002
[11:01:37] 14.396 62.0907 3.156799e-002
[11:01:59] 14.423 61.9742 3.156799e-002
[11:02:22] 14.460 61.8192 3.156799e-002
[11:02:45] 14.414 62.0161 3.156799e-002
[11:03:07] 14.402 62.0674 3.156799e-002
[11:03:30] 14.432 61.9379 3.156799e-002
[11:03:53] 14.474 61.7562 3.156799e-002
[11:04:15] 14.435 61.9254 3.156799e-002
Testing ended on 3/2/2012 11:04:15
Test Result: Success.

I'm sorry, but I don't like misinformation running around. Per Intel's own documentation, the Core i7-2960XM maxes at 1600MHz on the memory bus.

http://ark.intel.com/products/53478

That all being said, the 1866MHz module *should* work at 1600MHz.

Everyone who is trying to get 1866MHz memory for their Core i7-2xxx based systems... you are wasting your money. Your system will run just as well at 1600MHz as it will on 1866MHz, for a lot less money (and better availability of components too).

See my comments over on a post over here. http://forums.thinkpads.com/viewtopic.php?p=667350#p667350

_________________
600X (2645-9WU), X41 Tablet (1866-6SU), W520 (4270-CTO)

Yes, I have been jaded by (purported) technocrats. Almost as jaded by the tech itself.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Tue Mar 06, 2012 5:46 pm 
Offline

Joined: Tue Mar 06, 2012 5:21 pm
Posts: 1
Location: Los Alamos, NM
Excellent deck, wish I could have gotten that processor! I just ordered one per my sig.

_________________
ThinkPad W520 | Core i7 2860 | 1920 x 1080 15.6" FHD screen | Crucial 16 GB DDR3 (PC3 10600), 4x4GB | Ubuntu 11.10 64-bit Linux | Windows 7 Professional 64-bit (VMware) | 128GB MyDigitalSSD mSATA SSD


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Tue Mar 06, 2012 7:22 pm 
Offline
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder

Joined: Wed May 20, 2009 9:54 am
Posts: 2342
Location: near RTP, NC
heraldstorm wrote:
Excellent deck, wish I could have gotten that processor! I just ordered one per my sig.


IIRC it's socketed, so you could upgrade it yourself...

_________________
Need help with Linux or FreeBSD? Catch me on IRC: I'm ThinkRob on FreeNode and EFnet.
Code:
Current laptop: X200s/X201 hybrid
Current workstation: none


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Wed Mar 07, 2012 12:45 pm 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Jul 18, 2011 7:59 pm
Posts: 54
Location: Savannah, Georgia
Quote:
That all being said, the 1866MHz module *should* work at 1600MHz.


Once again, you are incorrect.

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 6885_n.jpg

If it was running @ 1600, the timing would be 9-9-9-24.
My RAM timing is 11-11-11-32.

_________________
X201: i5-560M, 8GB 1066Mhz, Intel 320, 300GB, Intel GMA, 1280x800
T410s: i5-540M, 8GB 1333Mhz, Intel X18-M 160GB/1TB, NVS 3100M, 1440x900
W520: i7-2960XM, 32GB 1600Mhz, Intel 520, 240GB/1TB, 2000M, 1920x1080
W700: QX-9300, 16GB 1333Mhz, Momentus XT 750GB RAID 0, FX 3700M, 1920x1200


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Thu Mar 08, 2012 9:36 pm 
Offline
Sophomore Member

Joined: Mon Sep 10, 2007 7:50 am
Posts: 148
Location: Houston & Buenos Aires
Not doubting the above test results and the conclusion.... but I do have a question. Why would the Intel documentation quoted by the other posted say that the max RAM clock speed is slower than what the above tests show..... ???????????????????????


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Fri Mar 09, 2012 8:51 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Mon Dec 12, 2011 9:00 am
Posts: 598
Location: United States
arty_harvy wrote:
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/426414_407679672579722_100000130775870_1845078_690176885_n.jpg


Did you swap drives? I thought you had an Intel 520 series drive? That 300GB 320 Series drive is no comparison to the 520.

_________________
jayton4
Current models/upgrades:
R400 7439W1K- 8GB, Momentus XT 500GB, Intel 5300 WiFi
T410 2518X01- 8GB, Corsair Force GT 120GB
T410s 2901A3U- 8GB, Intel 6300 WiFi
T420s 4174PPU- 16GB, Intel 520-series 7mm 180GB & Crucial m4 mSATA 256GB, Intel 6300 WiFi
and a few classics in storage


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: My new Machine!
PostPosted: Fri Mar 09, 2012 9:30 pm 
Offline
Freshman Member

Joined: Mon Jul 18, 2011 7:59 pm
Posts: 54
Location: Savannah, Georgia
Quote:
OK, so this means that its most probable that the best I can do (for now) would be to have 4 sticks of 8GB each that clock 1600MHz... would that be correct...?

Depending on if you want speed or capacity. If you want to run @ 1866Mhz, the max you can run is 16GB, But if you want 32GB, then the fastest you can run is 1600Mhz.

Quote:
Why would the Intel documentation quoted by the other posted say that the max RAM clock speed is slower than what the above tests show..... ???????????????????????

I am unsure why Intel says that max supported clock is 1600mhz. HWinfo64 says my active clock is 933Mhz x 2 channels. I have to assume that that would set my ram @ 1866Mhz.

Quote:
Did you swap drives?

The 520 series is my current drive. Have been copying my documents off of my old 320 series so that it can be formatted and installed in my wifes computer.

_________________
X201: i5-560M, 8GB 1066Mhz, Intel 320, 300GB, Intel GMA, 1280x800
T410s: i5-540M, 8GB 1333Mhz, Intel X18-M 160GB/1TB, NVS 3100M, 1440x900
W520: i7-2960XM, 32GB 1600Mhz, Intel 520, 240GB/1TB, 2000M, 1920x1080
W700: QX-9300, 16GB 1333Mhz, Momentus XT 750GB RAID 0, FX 3700M, 1920x1200


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group